1 av 2
Mc-klubbar i länet närmar sig Hells Angels. Fotomontage
2 av 2
VÄSTERNORRLAND

Mc-klubbar i länet har kontakt med Hells Angels

Kriminella mc-gäng kan vara på gång att etablera sig
i länet. SR Västernorrlands undersökning visar att fem lokala mc-klubbar, från Örnsköldsvik i norr till Sundsvall i söder, har visat ett närmade till Hells Angels och dess undergrupper. Uppgifter som också bekräftas av polisen.

Västernorrland har länge varit ett län där de kriminella
mc-gängen inte varit etablerade, men under de senaste åren har fem mc-klubbar i länet visat intresse för Hells Angels och deras nätverk.

Mc-klubbarna
SR-Västernorrlands undersökning visar att klubbarna Stormbringer MC i Örnsköldsvik, Püngel MC i Sollefteå, Carburator MC i Härnösand, Bock MC Kramfors och Seven Sins MC i Sundsvall har täta kontakter med Hells Angels och deras undergrupper. SR-Västernorrland har haft kontakt med alla fem klubbarna i länet men de enda som ville prata med oss var Seven Sins i Sundsvall.

– De är bara en del av en mycket stor bekantskaps- och vänkrets som vi faktiskt har, säger Jörgen Persson, president
i Seven Sins MC Sundsvall.

Kontakterna
Spåren mellan de fem klubbarna och Hells Angels nätverket är tydliga:

  • De har vid flera tillfällen synts på fester med Hells Angels och undergruppen Red Devils.
  • Flera av klubbarna i länet närvarade vid begravningen av en av ledarna inom Red Devils i Sala, sommaren 2008.
  • En kvinnlig medlem i Sollefteåklubben Püngel MC hade ett förhållande med den nu avlidne Red Devils ledaren.
  • Förre presidenten i Püngel misstänks av polis ha täta kontakter med Hells Angels i Trelleborg och Hells Angels sågs också så sent som i somras just i Sollefteå.
  • På fotografier tagna 2008 ses medlemmar
    i Stormbringer, Örnsköldsvik tillsammans med ledande personer inom Hells Angels. En medlem i Stormbringer har också en bror som var ett av toppnamnen inom Hells Angels på 90-talet.
  • Carburator MC i Härnösand har haft regelbunden kontakt med Hells Angels Eastside i Stockholm. Där är en 43-årig före detta Härnösandsbo medlem. En person som år 2005 dömdes till fängelse för misshandel och enligt en poliskälla umgås med det tyngre kriminella gardet inom Hells Angels.

Inte olagligt
Men att ha kontakter med, eller träffa medlemmar
i en mc-klubb som Hells Angels är inte på något sätt olagligt. Men alla de här tecknen tillsammans har gjort att polisen skärpt uppmärksamheten rejält.

– Vi har särskild uppmärksamhet på de här klubbarna, för det man kan befara är en ökad kriminalitet, säger Börje Öhman vid kriminalpolisen.

Polisens kriminalunderrättelsetjänst är mycket hemlighetsfull när det gäller spaningen mot de fem mc-klubbarna men bekräftar att de nu har extra koll på dem.

”Inget tvång att träffa dem”
Om de fem klubbarna utvecklar sin vänskap till Hells Angels kan det innebära att någon av dem blir en fullvärdig klubb
i Hells Angels nätverk. Seven Sins president Jörgen Persson betonar tydligt att han bara pratar för sin klubb, att de inte är intresserade att ingå i Hells Angels, och att det inte heller finns något tvång att ställa upp för dem.

– Vi skäms inte för att vi träffar andra klubbar, vi står för det. Det betyder inte att det finns något tvång att vi måste träffa dem, säger Jörgen Persson, president i Seven Sins MC Sundsvall.

Känsligt om Bandidos
När ett kriminellt mc-gäng som Hells Angels utökar sitt område, och får in allt fler klubbar till sitt nätverk, brukar det inte dröja innan fienderna Bandidos reagerar. Men frågan om också Bandidos, eller någon av deras undergrupper, synts i länet var för känslig att svara på för kriminalpolisen.

– Jag har inga kommentarer till det, sa Börje Öhman, chef på kriminalpolisen i Västernorrland.

Längre intervju med presidenten i Seven Sins MC, Sundsvall Jörgen Persson.


Har du åsikter, synpunkter eller kanske vill tipsa, maila gärna reportrarna nedan.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se
Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista