Sundsvall

Blev utan rullstol

Att rullstolar får ben och försvinner är något Anders Mikaelsson från Ånge fått vara med om på länssjukhuset i Sundsvall. När han var inlagd på en avdelning på sjukhuset och behövde en rullstol att transportera sig själv inom huset tog det tre dagar innan han fick en.

– Eftersom jag har stora smärtor i mina fötter behövde jag en rullstol, säger han.

Anders Mikaelsson kände sig helt handikappad men hans problem med att få en rullstol är knuten till avdelningen där han var inlagd. Men allmänt sett verkar det råda en viss förvirring på länssjukhuset. Det är inte alldeles ovanligt att transportrullstolar befinner sig på rymmen. Rullstolar som patienter ska kunna använda sig av för att ta sig från entrén till exempelvis mottagningen.

Eva Sjöström, vårdutvecklare på länssjukhuset säger att transportrullstolarna har blivit färre och färre över tid. En del hittar sin väg tillbaka, andra byter ägare för alltid. I sommar var rullstolarna så pass få att länssjukhuset i Sundsvall fick göra en akut efterlysning till kommunen. Och en del kom tillbaka.

I dagsläget ser situationen bättre ut. Ytterligare ett tjugotal rullstolar har införskaffats. Eva Sjöström säger att det inte är ett stort ekonomiskt problem utan orsakar snarare en del trassel. För att förhindra att situation uppstår igen ska rullstolarna tydligare märkas upp och ett system ska införas för att hålla reda på vart de finns i huset.

Helene Nyberg
helene.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".