1 av 2
Fängelset i Saltvik är under uppbyggnad. Foto: SR
2 av 2
Västernorrland

"Hells Angels vill ha support när de sitter inne"

Det nya superfängelset Saltvik i Härnösand kan innebära att kriminella mc-gäng etablerar sig i länet.
En undersökning som SR-Västernorrland gjort visar att fem mc-klubbar i länet har närmat sig det kriminella
mc-gänget Hells Angels och polisen misstänker att de ska få utföra tjänster åt medlemmar som sätts in på superfängelset.

– Det är erfarenheter man dragit från andra anstalter där tungt kriminellt belastade sitter av sina straff, säger Börje Öhman, chef för kriminalpolisen
i Västernorrland.

Bygget av säkerhetsanstalten Saltvik i Härnösand pågår för fullt. På den nya anstalten kan medlemmar från de, så kallade, kriminella mc-gängen att fängslas. Ett exempel är Hells Angels och polisen misstänker att de fem klubbarna i länet ska vara ett stöd och kunna utföra tjänster till de gängmedlemmar som hamnar på Saltvik.

– Man vill ha någon form av support när man sitter inne, säger Börje Öhman, chef för kriminalpolisen i Västernorrland.

Fem mc-klubbar i länet
SR-Västernorrlands undersökning visar att fem mc-klubbar
i länet har täta kontakter med det kriminella mc-gänget Hells Angels och deras undergrupper. Uppgifter som också bekräftas av polisen.

Men presidenten i en av de fem klubbarna i länet, Jörgen Persson i Seven Sins MC Sundsvall, ger inte mycket för polisens teori om Saltviksanstalten.

– Jag har aldrig hört den teorin, nej jag har inga kommentarer till det, säger Jörgen Persson, president i Seven Sins MC.

Ingen dömd
Ingen av de 24 medlemmarna, i de aktuella mc-klubbarna, som SR-Västernorrland undersökt, är dömd för något allvarligt brott de senaste fem åren. Men polisen misstänker att klubbarna nu riskerar att dras in i organiserad brottslighet på grund av kopplingarna till Hells Angels.

– Tror inte de ger sig in i någonting de inte själva vet vad det innebär, de vet vad de sysslar med, säger Börje Öhman vid kriminalpolisen.

Kriminalvården tror inte på teorin
Kriminalvården tror inte att det nya superfängelset Saltvik
i Härnösand är någon orsak att kriminella mc-gäng etablerar sig i Västernorrland.

För de medlemmar som eventuellt fängslas kommer inte att få ta emot besökare från andra mc-klubbar.

– Det kommer vara tunga restriktioner med kontakter mellan in- och utsidan säger Svante Lundkvist regionchef på kriminalvården.

Klubbarna måste godkännas
De fem klubbarna i länet har alla startats de senaste åren och ingår också i Sverigemodellen. Det är ett nätverk som skapats av Hells Angels. Varje klubb som vill gå med i modellen måste också godkännas.

– Det är ett sätt för Hells Angels att hålla koll på klubbarna ute
i landet, säger en polis på rikskriminalen.

– Den bilden stämmer inte överens med den bild jag har. Men det kan inte förnekas att de finns med i Sverigemodellen, säger Jörgen Persson president i Seven Sins MC Sundsvall.

Vänner med Hells Angels
Jörgen Persson medger att de har vänner i Hells Angels, att klubbarna träffas och festar ihop, ibland också i Sundsvall, men han ser inga problem med det.

– Vi är tydliga med vår klubbs identitet och hur vi ska bete oss, vi har inga problem med att träffa dem.

Har du åsikter, synpunkter eller kanske vill tipsa, maila gärna reportrarna nedan.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se
Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".