Härnösand

Vill ha borgerliga cermonier - i kyrkor

Länsmuseet i Västernorrland har beslutat att öppna sina två kyrkor för borgerliga ceremonier. Något som inte gillas av Svenska kyrkan som nu överväger att ta Murbergskyrkan och Ulvö gamla kapell ur bruk.

Länsmuseet, som har två kyrkor som är invigda i Svenska kyrkans ordning, menar att det finns gott om kyrkor för kristna ceremonier.
Länsmuseichef Bengt Edgren säger till Kyrkans Tidning att de vill ge möjlighet att hålla andra typer av ceremonier än kristna i de sakrala rummen. Att dom öppnar kyrkorna ser han som ett komplement, inte som någon kritik mot kyrkan.

Även om beslutet som länsmuseet fattat endast omfattar borgerliga ceremonier anser Edgren att det är möjligt att öppna kyrkorna för andra religioner också.

Biskop Tony Guldbrandzén i Härnösands stift vill inte kommentera museets beslut, men han ska försöka få till stånd ett möte med museets ledning för att diskutera frågan.

Svenska kyrkan är inte avogt inställd till att församlingar samverkar med andra trosinriktningar i olika arrangemang i kyrkorna. Men det som nu skett i Västernorrland strider mot kyrkoordningen.

– Att upplåta en kyrka till en annan religion eller till borgerliga ceremonier, det säger Svenska kyrkan nej till, säger Boel Hössjer Sundman, kulturarvssamordnare på kyrkokansliet i Uppsala, till Kyrkans Tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".