Dubbelt så många sjukskrivna i Ånge än i Sollefteå

I Ånge är dubbelt så många kommunanställda sjukskrivna som i Sollefteå. Och i Sundsvall ökar sjukskrivningarna mest i länet. Men nu ska det bli ändring. Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan samarbetar för att få kommunerna att förstå deras ansvar som arbetsgivare. Och för ohälsan finns ett långsiktigt mål. År 2008 ska den vara halverad
- Den här gången ser vi att arbetsgivarna har en helt annan inställlning till den här satsningen, det är det som gör att det kommer att lyckas, säger Arne Nenzén som är chef inom Försäkringskassan område syd. Det här projektet drog Arbetsmiljöverket igång i samarbete med försäkringskassan för att höra vad kommunerna tänker göra åt sjukskrivningarna som normalt ska ligga på mellan 3-5 procent. Men där ligger inte ens Sollefteå som har den lägsta siffran. Högst är det i Ånge där det ligger på 14, 5 procent. Främst har man vänt sig till politiker eftersom man upplever att de inte alltid inser att de har ansvar för arbetsmiljön som arbetsgivare. Om ett år är det dags att kolla igen och då kommer allt att ha blivit bättre. För det här ska inte bara bli fina ord på ett papper. Det säger Arne Nenzén på försäkringskassan som är övertygad om att vi kommer att se förändringar redan om ett år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".