Campus Sundsvall Foto Niklas Andersson
Västernorrland

Orättvisa forskningsanslag

Nu skärper Mittuniversitetet kritiken mot hur forskningspengar ska fördelas. Jämfört med de stora universiteten ska de små lärosätena, dit Mittuniversitetet hör, få en mycket liten del av forskningsanslagen.

Och det kan innebära att viktiga innovationer ute i landet aldrig får det ekonomiska stöd som behövs. Det menar Anders Söderholm, rektor på Mittuniversitetet.

I propositionen föreslås över 1,5 miljard till forskning på universitet och högskolor i landet. Men den stora penningsäcken, över 1.3 miljarder hamnar på de stora universiteten. Det har fått rektorerna på fyra mindre lärosäten, bland annat Anders Söderholm på Mittuniversitetet, att gå i taket. För av forskningskakan får Mittuniversitetet, Örebro, Växjö och Karlstads universitet bara 35 miljoner sammanlagt. Det riskerar att dränera de mindre lärosätena på både resurser och kompetens, menar rektorerna som tidigare i veckan framförde sin kritik mot förslaget till riksdagens utbildningsutskott.

Christer Sunesson
christer.sunesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".