Forsande vatten i Ångermanälven, Näsåker. Foto Scanpix
Sollefteå

Hård kritik av vattenkraften

”Systemet med el-certifikat motverkar sitt syfte”. Det säger Christina Lindhage från fiskevårdsförbundet Sportfiskarna. En av föreläsarna under det två dagar långa seminariet om vattenkraft som i dag startade i Sollefteå.

Systemet med el-certifikat infördes 2003 och tilldelas de elproducenter som producerar el från elcertifikatberättigade elproduktionsanläggningar baserat på förnyelsebara energikällor som vindkraft, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och vissa biobränslen. El-certifikatsystemet ger elproducenter en extra intäkt som gör det lönsammare att investera i förnybar elproduktion. En slags subvention helt enkelt.

Christina Lindhage är projektledare inom Sportfiskarna och har undersökt vad det system med el-certifikat som infördes 2003 har fått för resultat.

– Dels så får ju den befintliga småskaliga vattenkraften el-certifikat som inte bidrar med någon ny elproduktion till samhället, trots att det är hela syftet med el-certifikatsystemet. Och dels är den helt nya vattenkraften så liten i omfattning att det inte står i proportion till de skador den gör på miljön, säger Christina Lindhage.

Under två dagar i Sollefteå kommer föreläsare inom energi, biologi, ekologi, tillsammans med representanter från Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Ekoturismföreningen tala om vattenkraftens konsekvenser och om möjligheterna till energieffektiviseringar inom industri och hushåll.

Huvuddelen, 89 procent av alla el-certifikat ges till vattenkraftverk som i själva verket inte producerar någon ny el, utan ges till kraftverk som tidigare lagts ner på grund av bristande lönsamhet och som i och med subventionssystemet kan återupplivas, menar Lindhage. Endast 4 procent går enligt henne till att faktiskt bygga nya kraftverk och på så sätt producera helt ny el.

– Det är strömmande vatten som i dag är en bristvara, eftersom vattenkraften redan är så kraftigt utbyggd. Och det är just dessa vatten som är så otroligt viktiga för friluftsliv, turism, sportfiske och den biologiska mångfalden inte minst, säger Christina Lindhage.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".