Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolor i Örnsköldsvik blir kvar

Det var tänkt att åtta skolor skulle läggas ned i Örnsköldsviks kommun. Men nu efter några månader är det andra bud.
Förra hösten presenterade skolfastighetsutredningen ett förslag där ett stort antal av kommunens skolor skulle bort. Det väckte högljudda protester från kommunmedborgarna som resulterade i 118 remissvar. Protesterna har nu gett resultat. I går på kommunstyrelsens sammanträde presenterade utredarna ett omarbetat skolutredningsförslag som säger att endast Stenhamraskolan läggs ned i enlighet med förslaget. Den 16 juni kommer det slutgiltiga beslutet. De största förändringarna jämfört med vad som föreslogs i skolfastighetsutredningen redovisas här rektorsområdesvis: Alne: Föreslagna ändringar kvarstår oförändrade. Anundsjö: Norrflärkeskolans upptagningsområde utökas. Området från Sörflärke ned till Bredbyn och från Bredbyn upp till Norrflärkeskolan från och med ht 2004. Man ska även undersöka möjligheten att utöka verksamheten med förskola och fritids. Nedläggning av Myckelgensjöskolan skjuts på framtiden. Befolkningsutvecklingen får avgöra om det går att bedriva en undervisning med god kvalitet. Björna: En grundligare översyn av rektorsområdet behöver göras. Nedläggning av Hemlingskolan omnämns inte i det omarbetade förslaget. Grundsunda: Verksamheten vid Stensödens förskola flyttas till Idbynskolan ht. 2003, istället för 2004 som tidigare föreslagits. Högland: Utvecklingen inom Arnässkolans upptagningsområde är svår att förutse på grund av en förväntad generationsväxling. Nedläggning av Arnässkolan är inte aktuell i nuläget, kommunfullmäktige avgör om och när verksamheten ska flyttas. Man ska också undersöka möjligheterna att fler yngre barn kan gå i Arnässkolan. Hörnett: Haffstaskolan överförs till Själevads rektorsområde ht 2003, istället för 2004. Hörnett: Verksamheten vid Fäbodstugans förskola flyttas till Hållänget när så är möjligt. Nätra: Någon nedläggning av Västanåskolan med förskoleverksamhet från och med ht 2006 omnämns inte i det nya förslaget. Själevad: Gottne- och Moskolans upptagningsområde överförs till Anundsjö rektorsområde ht 2003 istället för 2004. Sörliden: Inga förändringar jämfört med de ursprungliga förslagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".