Vittnen filmas. Foto Christer Sunesson
Västernorrland

Vittnen filmas under rättegång

Från och med måndagen kommer personer som vittnar att filmas under rättegångarna. Det gör att personen inte behöver vittna en gång till om rättegången tas upp i högre instans, till exempel i hovrätten.

– Det är positivt men det finns också en del farhågor med filmningen, säger Ingrid Wennberg vittnesstödjare på brottsofferjouren i Sundsvall.

Det är regeringen som bestämt att rättegångarna ska moderniseras och vittnesfilmningarna är en del i det arbetet. Ny teknik har installerats i 450 rättssalar runt om i landet, bland annat då kameror som ska dokumentera vittnesmålen.

Med moderniseringen vill lagstiftaren att tyngdpunkten i rättskipningen ska ligga mer på tingsrätterna. Vid ett överklagande till hovrätten ska de, så långt som möjligt, grunda sin bedömning på samma material som i tingsrätten. I hovrätten kommer alltså vittnesfilmen att visas och vittnet, eller brottsoffret, slipper berätta samma historia en gång till.

– Många vittnen vill inte ställa upp i hovrätten. Så slipper de den biten är det positivt, säger Ingrid Wennberg vittnesstödjare på brottsofferjouren i Sundsvall.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".