Omdiskuterad skogsbilsväg överklagas

Vägen från Vägverket produktions bergtäkt vid Blå Berget i Sundsvall skulle gå norrut mot E14. Då överklagade dom boende. Vägverket produktion föreslog då att bergsmassorna skulle transporteras söderut på en skogsbilväg ner mot Sidsjövägen. Miljödomstolen godkände - utan att det gjordes en miljöprövning. Nu överklagar Sundsvalls kommun.
Området som det handlar om ligger mellan Sidsjön och Blå berget i Sundsvall. Ett område som enligt Stig Johansson miljöchef i Sundsvall har ett stort naturvärde som nu är hotat om Vägverket produktion ska få använda den nya vägen. Nu vill miljönämnden att det ska undersökas bland annat vad dom tunga transporterna kan innebära. Också att dom boende nära den nya vägen söderut mot väg 570 ska få säga sitt. Miljönämnden yrkar också på att den nya vägen inte ska få färdigställas för transporter förrän miljööverdomstolen har behandlat ärendet. Vägverket produktion lämnade dessutom in en ansökan till Sundsvalls kommun om att lägga ett asfaltsverk vid bergtäkten vilket också innebär tunga transporter, men det har inte Miljönämnden tagit ställning till än.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".