Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Botniabanans förre VD inför rätta

Publicerat tisdag 10 juni 2003 kl 14.02
Pärm efter pärm efter pärm med papper bars idag in i tingssal 1 i Örnsköldsvik. Rättegången som inleddes idag handlar om miljöbrott och det är Botniabanan AB, deras förre vd och Skanskas produktionschef som står inför rätta. De åtalade nekar alla till brott.
Botniabanan är det första stora infrastrukturprojekt som prövats enligt den nya miljöbalken. Och det är första gången någon del av bygget står inför rätta i ett brottsmål. Rättegågnen har föregåtts av en utdragen och omfattande utredning. Från att anmälan lämnades in 1999 till rättegången idag. Den sista evisninge som finns med i rätten kom till så sent som i förra veckan. Det hela handlar om två olika händelser. I båda fallen har vattendrag förorenats. I det första har det skett ett jordskred som inneburit att jord och stenmassor rasat ner från en tipp som använts vid bygget. Massorna har rasat ut i Nylandsbäcken och skadat både djur och växtliv. I det andra fallet har det gjorts så kallad avtäckning av mark i närheten av Idbyån, Bryngeån. Vid ett kraftigt regn lösgjordes material som orsakade grumling i ån nedanför. En av orsakerna till att utredningen dragit ut på tiden är att det är att det inte varit solklart vem som är ansvarig för vad i hierarkin inom projektet. Alltifrån Banverket som satt igång projektet, till Botniabanan AB, till entreprenörerna och till entreprenörernas underentreprenörer. Åklagaren anser dock i stämningsansökan att det är den förre vdn för Botniabanan och Skanskas produktioneschef som ska hållas ansvariga för den skada som händelserna innburit för miljön. Dessutom riskerar även företaget Botniabanan att straffas för att de inte gjort vad de kunnat för att förebygga brottsligheten. Rättegången beräknas pågå under tre dagar och under den tiden ska 13 vittnen förhöras och en hel del papper vändas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".