Polisbefäl inför rätta

I Sundsvalls tingsrätt inleddes idag rättegången mot två vakthavande polisbefäl som är åtalade för misshandel alternativt tjänstefel och tjänstefel.
Det var i januari i år som ett vakthavande polisbefäl skulle visitera en man i femtioårsåldern i arresten. Enligt den intagne mannen ska polisbefälet i samband med detta tagit strupgrepp på honom och tryckt upp honom mot en vägg utan anledning. Det andra polisbefälet står åtalat för att inte ha rapporterat händelsen vidare. Under förmiddagen har ett av polisbefälen och mannen som var intagen för visitation hörts av rätten. Men uppgifterna går isär. Polisbefälet menar att han handlat med så mycket våld som situationen krävde eftersom han under visitationen upptäckte att den intagne mannen hade flera större skruvmejslar i jackfickan. Skruvmejslar som enligt honom utgjorde ett hot mot personerna i lokalen. Den intagne mannen hävdar å sin sida att han redan blivit avtagen skruvmejslarna när polisbefälet tog strupgrepp och tryckte upp honom mot väggen och tycker därför att polisbefälet använt övervåld i situationen. Under eftermiddagen ska fler vittnen höras angående händelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".