Oro för patientsäkerheten på Sundsvalls BB

Sex av 45 förlossningsavdelningar i landet har en så pass osäker bemanningssituation i sommar att man inte har kapacitet att ta emot beräknat antal förlossningspatienter. Det finns också oro för patientsäkerheten. Ett av dom sjukhusen är Sundsvalls sjukhus, det visar en rapport från Socialstyrelsen som kom idag.
På Sundsvalls sjukhus kommer man att lösa bemanningen i sommar delvis med stafettbarnmorskor, men trots det finns oro för hur man ska klara sommaren på avdelningen, enligt socialstyrelsens rapport. Mer än hälften av dom 45 granskade sjukhusen har heller ingen skriftlig handlingsplan på hur man ska lösa överbeläggningar, även där är Sundsvall ett av dessa. I Sundsvall hoppas man kunna lösa överbeläggningar med att dom nyblivna mammorna får åka hem tidigare och genom att omdisponera lokalerna. Örnsköldsviks sjukhus får istället ros i Socialstyrelsens rapport. Där finns en skriftlig handlingplan för överbeläggningar och dessutom anser utredarna på socialstyrelsen att ett samarbete likt det mellan Sollefteå och Örnsköldsvik är en utmärkt lösning på sommarbemanningsproblemen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".