Frälsningsarmén för odemokratisk för bidrag

Frälsningsarmén utestängs när socialstyrelsen delar ut 54 miljoner kronor i bidrag till ideella organisationer med social verksamhet. Orsaken är bland annat att organisationen anses vara odemokratisk. Men det håller inte Mats Björnheim, föreståndare på klippangården i Sundsvall med om.
- Jag anser inte att vi är odemokratiska utan jag tror det handlar mer om att det är en gammaldags organisationsform där man bestämmer mycket uppifrån. Och det har Fälsningsarmén valt att behålla för att man tycker att det fungerar bra. Vi är en så pass stor organisation och vi bedriver verksamhet i över hundra länder, säger Mats Björnheim. Socialstyrelsen har två kriterier för att en organisation ska kunna få bidraget. Det ena är att den ska vara organiserad enligt traditionell demokratisk föreningsordning och den andra att organisationens huvudsakliga verksamhet ska vara alkohol och missbruksvård. Det är dessa kriterier som är orsaken till att Frälsningsarmén, liksom andra trossamfund, inte får något bidrag. Och även om Mats Björnheim anser att reglerna är orättvisa så är han varken förvånad eller särskilt upprörd över att organisationen inte får några pengar. - Vi har ju vant oss vid att aldrig få några bidrag så det är ju ingenting som vi har räknat med för att kunna driva och utveckla vår verksamhet, säger Mats Björnheim.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".