Sundsvall

Inget åtal för Norgeresa - höll tyst om gömda barn

Det blir inget åtal mot socialtjänsten, Sundsvalls kommun i ärendet då två barn fördes till Norge mot vårdnadshavarens vilja. Åklagaren har nu lagt ner fallet. Socialtjänsten anmäldes eftersom de besökte mamman och barnen i Norge men talade inte om var barnen var någonstans. Varken för polisen eller  pappan Hans Burman.

Pappan Hans Burman hade efter separationen med mamman vårdnaden om barnen. Men i januari 2006 tog mamman dem till Trondheim i Norge och gömde dem där i 17 månader. Hans Burman kämpade hårt, med att först ta reda på var barnen fanns någonstans, och sedan att försöka få hem dem till Sundsvall igen.

– Den vånda jag hade om att få fram uppgifter, och så fanns det människor som satt på dem men de ville inte delge mig, säger Hans Burman.

”Ingen kommentar” från kommunen
Åklagaren Eva Lena Rimér har nu alltså beslutat att lägga ner misstankarna mot socialtjänsten, Sundsvalls kommun. Hon har kommit fram till att en kommun inte har någon skyldighet att anmäla sådana här ärenden. Därför faller förutsättningarna för ett åtal, menar hon.

SR-Västernorrland erbjöd chefen på individ- och familjeomsorgen, Kjell Arne Sköldh att kommentera det här fallet men han avböjde. Sköldh sa att för kommunens del är det här avslutat och att han inte heller vill gå in på enskilda ärenden. Men Hans Burman blir bestört och menar att åklagarens beslut skickar tvivelaktiga signaler.

– Beslutet ger signalen att det är legitimt att gömma barn. Att det är legitimt att en kommun besöker dem och att de inte behöver berätta för varken polis eller vårdnadshavare, säger Hans Burman.

Fyra tänder fick dras
I maj 2007 lyckades Hans Burman få tillbaka barnen till Sundsvall. Modern dömdes våren 2008 till villkorlig dom och samhällstjänst för grov egenmäktighet med barn.

Barnen missade under tiden i Norge både viktig skolgång, tandvård och annat. De är nu tio och elva år gamla, bor hos pappan i Sundsvall och har i stort tagit igen all förlorad tid i skolan. Men tioåringen har fått dragit fyra tänder på grund av den dåliga tandvården, tiden i Norge.

– Mirakulöst nog har det normaliserats. Det finns själsliga bitar som inte är klar än men det har gått otroligt bra, säger Hans Burman.

Ska gå vidare rättsligt
Misstankarna mot socialtjänsten har alltså lagts ner av åklagaren. Men Hans Boman ska nu undersöka om det går att gå vidare på något annat sätt.

– Ska sätta mig in i förundersökningen, ta kontakt med mitt juridiska ombud och kanske väcka ett enskilt åtal. För barnens skull hade det varit bra att få det här prövat, säger Hans Boman.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".