1 av 2
Utbyggnad av villa. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Carl Svensson äger en plåtfirma i Sundsvall. Foto: Karin Lycke/SR
Västernorrland

Nya regler i byggbranschen

Många som anlitat entrerpenörer för att bygga hus eller renovera har ofta omedvetet brutit mot arbetsmiljölagen.

Efter nyår ändras lagen så att privatpersoner inte längre kommer att ha arbetsmiljöansvaret när de köper en tjänst av ett byggföretag.

Ansvaret kommer istället att ligga på företaget som gör jobbet.

En förenkling för konsumenten. Så är lagändringen tänkt. Men bakom ändringen ligger också vetskapen om stora brister i arbetsmiljön, inte minst vid småhusbyggen och byggarbeten hos privatpersoner. Väldigt ofta har det saknats en förebyggande arbetsmiljöplan vid småhusbyggen, och den som brutit mot lagen är den som beställt jobbet, inte den som utför det.

Stora brister
Under sommaren 2008 gjorde Arbetsmiljöverket inspektioner vid 200 småhusbyggen. Vid 60 av dessa fann man så stora brister i säkerheten att arbetet fick omedelbart förbud. Bara 20 av byggena slapp påpekningar från Arbetsmiljöverket.

Ökade krav på byggföretagen
Från den 1 januari 2009’ ändras arbetamiljölagen och ansvaret flyttas från konsumenten till de byggföretag som utför en totalentrerpenad hos en privatperson. Ansvaret innebär att se till att arbetsmiljöföreskrifterna följs, från början till slut. Förutom en förebyggande arbetsmiljöplan kräver lagen också att det ska finnas en byggarbetsmiljösamordnare som ser till att planen följs.

Kan bli dyrare för konsumenten
Carl Svensson i Sundsvall har en mindre firma som arbetar med plåt och ventilation. Hans firma utför ofta takbyten hos privatpersoner och då rör det sig nästan uteslutande om totalentreprenader. Han tror att det ökade ansvaret kommer att kunna visa sig på prislappen för byggjobb.

– Jag tänker att det blir en merkostnad för oss eftersom vi kommer ju få fylla i mer papper och det kommer ju troligen behövas utbildning. Det är kunden som kommer att få betala det, säger Carl Svensson.

Bättre arbetsmiljö
Samtidigt tror Carl Svensson att lagändringen kan få fler att anlita seriösa företag vid byggjobb. På så vis slipper man som konsument en hel del bekymmer och samtidigt kommer det ge positiva effekter på arbetsmiljön ute på byggena.

– Det är bättre att företagen har arbetsmiljöansvaret eftersom de kan mer om arbetsmiljöfrågorna än en privatperson gör, säger Carl Svensson.

Hoppas på uppföljning
Carl Svensson tror också att de flesta byggföretagen kommer att ta det nya ansvaret på allvar. Men han gör också en skillnad mellan seriösa och oseriösa företag. För att verkligen nå ut till alla tror han att det kommer att krävas utbildning.

– Och så kommer det behövas uppföljning från arbetsmiljöverket, att de kontrollerar att lagen följs, säger Carl Svensson.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".