Foto Hasse Holmberg/Scanpix
Västernorrland

Fler rovdjur i länet - men få tamdjur dödas

Rovdjursstammen i Västernorrland ökar men trots det så är andelen tamdjur och hundar som skadas eller dödas fortfarande låg. 2008 har fyra får och en hund dödats eller skadats av rovdjur och det är i nivå med förra året.

Men satsningen på förebyggande åtgärder för de som har tamdjur, till exempel får och getter kan vara det som håller siffrorna nere. De senaste två åren har en halv miljon kronor betalats ut i bidrag till speciella stängsel som ska hålla rovdjuren borta.

Under 2008 har fyra får och en hund dödats av rovdjur i Västernorrland, siffrorna kan jämföras med 2007 då det var två får som dödades och två hundar som dödas eller skadades.

Men frågan är den vad som händer nästa år. Vid årets rovdjursinventering kom det fram att lodjursföryngringarna hade ökat och en järvföryngring är ganska säkerställd. Att det finns varg är också säkert. Rovdjursstammen i Västerorrland ökar hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".