konkurrens om elever

Gymnasiereformen innebar större frihet för skolorna att själva utforma sina utbildningar. Men den gav också upphov till konkurrens, då skolorna försöker locka så många elever som möjligt. En konkurrens där gymnasieskolorna i glesbygden för en ojämn kamp.
Om en kommun inte kan erbjuda något av dom nationella programmen, så har eleven rätt att gå det programmet i en annan kommun. Elevens hemkommun måste då betala pengar till kommunen där utbildningen finns. En liten kommun kan inte erbjuda alla program, eftersom det krävs ett visst antal elever och inom många program dessutom även specialkompetens hos lärarna. Ånge kommun har haft svårt att få sina gymnasieungdomar att stanna i kommunen. Många väljer att i stället gå gymnasiet i Sundsvall eller Östersund där utbudet för eleverna är större. Ett sätt att försöka behålla ungdomarna är att hitta på lokala varianter inom de större programmen. Den vanligaste typen av såna här specialvarianter är att eleverna går till exempel samhällsvetenskapliga programmet med inriktning mot någon idrott som ishockey eller hästridning, eller internationella inriktningar där eleverna läser vanliga ämnen, men får en del av undervisningen på engelska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista