Under nyårsnatten förlängs tiden med en sekund.
Västernorrland

Vi får mer tid under nyårsnatten

På nyårsnatten förlängs dygnet med en sekund och det kommer att ske klockan 01:23:59.

Det är Sveriges Tekniska Forskningsintitut, SP i Borås, som ansvarar för att dela ut tid i landet och som också ser till att tiden förlängs på nyårsnatten med en så kallad ”skottsekund”.

Skottsekunden kom till på 60-talet då tiden började baseras på oscillationen i cesiumatomen istället för jordens rotation och soldygnet.
Men cesiumatomen känner inte av soldygnet som är 2 millisekunder längre än atomtiden. Detta gör att det blir en tidsförskjutning mellan vår tid och soldygnet.
Kenneth Jaldehag, som är tekniskt ansvarig för mätning av tid, säger att det är därför SP lägger till en skottsekund:

– Vi vill ha en tid som följer solen upp och nedgång. Vi vill inte att tiden förskjuts i förhållande till solen och detta gör  att en skottsekund tillförs när det behövs.

Och skottsekund är det var artonde månad och skulle vi inte tillföra denna extra sekund så skulle vi tillslut vända på dygnet.

– Om man går jätte, jätte långt fram i tiden kommer solen att gå upp på natten.

Den extra sekunden ser man inte på en vanlig klocka om den inte är programmerad för att justeras för skottsekunden. De flesta klockor kommer att justeras i efterhand.

Men Fröken UR kommer att påverkas av skottsekunden.

– Hennes tal och pipet kommer att fördröjas med en sekund.


Anna Dafgård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".