VÄSTERNORRLAND

Färre dödsolyckor på länets vägar

Dödsolyckorna i trafiken minskade under 2008. Det visar Vägverkets statistik. Här i Västernorrland omkom 17 personer i trafiken under 2008 och det är den lägsta siffran på de senaste tre åren.

I hela riket har 420 personer omkommit i trafiken under 2008 och det är den lägsta siffran sedan 1945.

Caroline Ottoson som är vägdirektör på Vägverket i vår region tror att orsaken till minskningen är utbyggnaden av mitträcken, fler trafiksäkerhetskameror och de hastighetssänkningar som gjorts på vissa vägar.

För att skadorna vid singelolyckor ska minska har vägverket också arbetat med att rensa vägarnas sidor från farliga sidohinder.

För att fortsätta arbetet med att minska antalet dödsolyckor på vägarna kommer vägverket att sänka hastigheterna på fler vägar och längre sträckor kommer att få räfflor i mitten så att det hörs när man kör över mittlinjen.

– Det blir definitivt fler räfflade vägar och dessutom arbetar Vägverket för att få mer pengar till att bygga mitträcken längs fler sträckor av E14 säger Vägverkets vägdirektör Caroline Ottoson till Radio Jämtland.

Vägverket ska också arbeta för att färre kör bil när de har druckit alkohol och för att fler använder bilbälte.

Anneli Lanner SR Jämtland
anneli.lanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".