Foto Henrik Montgomery/Scanpix.
Västernorrland

Ny teknik ger snabbare information till polisen

I år kan poliserna i Västernorrland att börja använda mobiltelefoner för att söka information i register och databaser, något som skulle effektivisera polisarbetet ute på fältet avsevärt. Just nu provas systemet runt om i landet.

Det är en helt vanlig mobiltelefon som laddats med en ny programvara som Rikspolisstyrelsen har tagit fram. Med några enkla knapptryck får polisen Gustav Ahlfont på ett ögonblick svar på telefonens skärm om vem som äger bilen han har stoppat, om skatten är betald och hur det gick vid den senaste besiktningen.

– Vi kan till exempel få fram passbilder och det är till stor nytta när vi söker efterlysta personer, säger programvara som Rikspolisstyrelsen har tagit fram. Med några enkla knapptryck får polisen Gustav Ahlfont.

Rutinfrågor av det här slaget sker för det mesta över polisradion in till nån av polisens länskommunikationscentraler, som har tillgång till alla register. När det är mycket att göra kan polispatruller i värsta fall få bortåt en halvtimme på svar.

Testet, som omfattar ett 30-tal poliser, såväl spanare som ordnings- och trafikpoliser, visar att det finns stora tidsvinster att göra om systemet byggs ut.

– Man kan få mer tid för yttre tjänst  och ökar antalet lagförda brott med bättre kvalité, säger Tomas Alsterlund,  projektledare på Rikspolisstyrelsen.

Informationen som går mellan mobiltelefonen ute på fältet och polisens databaser är hemlig och krypterad. Testet ska nu utvärderas. Ger Rikspolisstyrelsens ledning sitt godkännande skulle poliser runt om i landet kunna börja använda den nya tekniken successivt start någon gång under 2009. Det är något som polisen Gustav Ahlfont ser fram emot.

– Jag tror det innebär att vi blir både effektivare och får en mer synlig polis, säger Gustav Ahlfont.

Reporter August Bergkvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".