SUNDSVALL

Två vårdcentraler läggs ner

Skönsmons och Granloholms vårdcentraler i Sundsvalls kommer att stängas enligt ett förslag från primärvårdsdirektör Lennart Moberg. 12 000 registrerade patienter kommer istället att erbjudas vård på andra vårdcentraler och ett 30-tal anställda splittras upp på de kvarvarande sex vårdcentralerna i Sundsvall.

– Genom att koncentrera verksamheten till de kvarvarande sex vårdcentralerna i Sundsvall räknar landstinget kunna spara 5,6 miljoner kronor, säger Lennart Moberg.

Vårdcentralerna i Granloholm och Skönsmon i Sundsvall försvinner om förslaget från primärvårdsdirektör Lennart Moberg går igenom.

12 000 registrerade patienter kommer istället att erbjudas vård på andra vårdcentraler och ett 30-tal anställda splittras upp på de kvarvarande sex vårdcentralerna i Sundsvall.

– Det är i dagsläget oklart om personal kommer att sägas upp, säger primärvårdsdirektör Lennart Moberg.

Minskade kostnader för hyra och uppvärmning står för en del av besparingen.

Lennart Moberg vill ogärna tala om försämringar utan menar att en minskning från åtta till sex vårdcentraler istället innebär en kvalitetshöjning.

Genom nedläggningen av två vårdcentraler hoppas Lennart Moberg kunna satsa mer på diabetes-, hjärt- och astma och kolvård.

Lennart Moberg lovar att det inte kommer att bli fler patienter per läkare trots att vården koncentreras till färre ställen.

Vårdcentralens lokaler i Granloholm kommer enligt förslaget att fortsättningsvis användas av vuxenpsykiatrin vid Länssjukhuset i Sundsvall.

Lokalerna där Skönsmons vårdcentral idag finns kommer troligen att läggas ut till försäljning.

Lennart Moberg, som har erfarenhet av att lägga ner vårdcentraler är beredd på att det kan komma protester och berättar att Landstinget i Västernorrland nästa vecka kommer att bjuda in berörda till ett informationsmöte.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".