Maya Vestin, ung adoptivmamma med sin dotter Wendy. Fotograf Ulla Öhman.
Västernorrland

Åldersgräns för adoptioner?

Enligt socialstyrelsens nya riktlinjer ska man vara högst 42 år gammal för att kunna ansöka om att få bli adoptivförälder. Men i Västernorrland finns det några kommuner som inte följer rekommendationerna.

I Ånge fick en 48 årig man medgivande till adoption förra året, och i Örnsköldsvik ett par där den ena parten var över 50 år gammal.

Maya Vestin är 25 år och nybliven adoptivmamma till Wendy, snart två år. Hon tycker inte att kommunerna skulle behöva några riktlinjer för hur gammal man får vara för att adoptera.

-Det räcker med ländernas egna regler. I slutändan är det ändå de som bestämmer om man ska få ett barn eller inte.

Inga åldersgränser
I Kramfors, Timrå och Ånge svarar man att man inte har några riktlinjer för hur gamla adoptionsföräldrar får vara.

– Vi har så få fall, inte ens ett om året, säger Mona Backlund som är socialchef i Timrå, att vi kan pröva varje fall individuellt.
Och i Ånge säger man samma sak. Om det till exempel skiljer sig mycket i ålder mellan parterna så kan det räcka att den ena är i rätt ålder, säger man.

42årsgräns men med undantag
I Sundsvall säger Börje Bergström (S) som är vice ordförande i Socialnämnden att man följer 42årsgränsen för att det ska vara rättvist och alla behandlas likadant. Men det kan göras undantag, till exempel om ett par redan har ett adopterat barn och sedan får möjlighet att adoptera ett syskon till det barnet. Då spelar föräldrarna ålder inte samma roll, menar han.

I Örnsköldsvik antog man riktlinjer efter socialstyrelsens rekomendationer så sent som i december 2008.

– Vi följer 42-årsregeln men vi kommer att fortsätta göra undantag när det är motiverat, säger Jan-Olov Häggström som är socialdemokratisk ordförande i Humanistiska nämnden.

Äldsta adoptivpappan över 50
Den äldsta som fick medgivande till adoption under 2008 i Örnsköldsvik var över 50 år gammal. Den andra parten var något över 40.

I Ånge var den ädsta 48 år, även det en man. I Härnösand och Kramfors var den äldsta som fick medgivande 43 år gammal.

I resten av Sverige
Sveriges Radio har ställt frågor om adoption och åldersgränser till samtliga kommuner i Sverige. Så här är några av svaren:

Har ni riktlinjer när det gäller de sökandes ålder i samband med medgivande till adoption?

Ja   113 kommuner
Nej   96 kommuner

Har det under de senaste åren tillåtits adoptioner om den sökande fyllt 43 innan det första medgivandet?

Ja    95 kommuner
Nej  105 kommuner

 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".