VÄSTERNORRLAND

Eon byter bort vattenkraftverk

Norska Statkraft byter sina närmare 45 procent av aktierna i Eon mot bland annat 40 vattenkraftverk i Sverige, bland dem de 14 vattenkraftverken i Ljungan, Indalsälven och Ångermanälven. Bytesaffären är värd totalt drygt 48 miljarder kronor.  

Statkraft tar över runt 220 av Eons anställda i Sverige, men affären innebär också att det blir en utökning av antalet anställda i Sollefteå med tio personer.

- En av alla fördelar med den här affären är att det nu blir två arbetsgivare istället för en i bland annat Sollefteå. Dessutom ökar konkurrensen, säger Per Rosenqvist, VD för Statkraft Financial Energy AB till Sveriges Radio Västernorrland.

Statkraft har ägt 44,6 procent av aktierna i Eon 2007 började bolagen diskutera att gå skilda vägar och nu har den gigantiska affären genomförts. Mot aktierna och ett svenskt vattenkraftverk tar Statkraft över 40 vattenkraftverk och fem fjärrvärmeanläggningar i Sverige.

Bland de fjärrvärmeanläggningar som ingår i bytet finns de i Kungsbacka, Alingsås och Åmål. 23 av vattenkraftverken finns i Nissan och Lagan.

I affären ingår också att Statkraft tar över två gaskraftverk och elva vattenkraftverk i Tyskland, ett vattenkraftverk i Storbritannien liksom aktier i Eon AG, moderbolaget till Eon Sverige. Utöver det har Statkraft fått ett gaslagerkontrakt och ett elleveransavtal.

Genom dessa tillgångar ökar Statkrafts totala produktionskapacitet med uppskattningsvis 2 500 megawatt, samtidigt som omkring 220 anställda i Eon övergår till anställning i Statkraft.

Efter affären blir Statkraft Sveriges fjärde största elproducent och samtidigt störst i Europa inom förnybar energi, enligt bolaget.

Statkraftkoncernen hade 2007 en omsättning på 17,6 miljarder norska kronor och har närmare 3 000 anställda i mer än 20 länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".