Örnsköldsvik

Sydhage mitt i (kd)-storm

När kristdemokraternas partifullmäktige på fredag ska fastställa nomineringslistan inför EU-parlamentsvalet den 7 juni, finns ett av partiets toppnamn inte med.
Riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus petas nämligen av nomineringskommittén.

Det stormar inom kristdemokraterna just nu och en central roll har örnsköldsvikspolitikern Göran Sydhage. Som ordförande för den kommitté som ska föreslå kandidater till EU-parlamentsvalet får han ta emot mycket kritik, för att kommittén inte valt att nominera riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus.

Detta trots att han, beroende på hur man räknar, faktiskt vann partiets EU-provval, och dessutom har ett stort stöd bland partiets gräsrötter.

Men i en artikel i tidningen Dagen försvarar flera ledande kristdemokrater nomineringskommitténs arbete. Bland annat den före detta riksdagsledamoten Lars Lindén från Timrå, som säger att partiet förlorar på Sacrédeus olika utspel.

Ett av dem var när han i våras i en SVT-intervju, apropå förslaget om könsneutrala äktenskap, undrade om nästa steg var en större acceptans även för relationer med barn och djur.

Och Göran Sydhage bekräftar att Sacrédeus uttalanden har vägts in i beslutet att inte nominera honom till EU-parlamentsvalet.

– Det har vägts in i helhetsbedömningen, säger han.

Hade hans chanser att bli nominerad ökat om han inte hade gjort sådana uttalanden?

– Ja, det är möjligt att det hade varit så, säger Göran Sydhage.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".