Tjugondag knut och julgranarna kastas på en av alla uppsamlingsplatser. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
VÄSTERNORRLAND

Julgranarna guld värda som energi

På julaftonskvällen är vi alla hänförda över julgranens skönhet. Tjugondaknut är den något mer bedagad och värdelös som dekoration och slängs ut. Men som energiråvara är de svenska hushållens 3 miljoner julgranar guld värda.

När julfirandet är över slängs omkring 3 miljoner granar som under ett helt år skulle kunna värma 1200 hundra villor och det är barren på julträden som är energirikast, men många fjärrvärmeverk vill inte elda grenar och toppar med barr och tackar därför också nej till att ta emot julgranar.

– Här måste  fjärrvärmeverken  tänka om. Det är mycket energi i barren som värmeverken går miste om när man säger nej till att elda barr, säger energi och virkesforskaren vid Växjö universitet Bengt Nilsson.

Barren innehåller mycket näring och därför beslöt skogsbruket när man för tjugo år sen började elda skogsflis, grenar och toppar, att barren skulle vara kvar i skogen.

– I framtiden måste vi ta vara på energin och istället återföra näringen till skogen i form av aska, säger Bengt Nilsson.

Tomas Lindberg SR Kronoberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".