Kramfors

Nu är det fler som äter skolmaten

Genom att införa valfrihet mellan två rätter har Kramfors fått eleverna tillbaka till skolmatsalarna. Nu äter fler, maten är godare och faktiskt även billigare, säger kostchefen!

I Kramfors har man lyckats vända trenden vad gäller skolelever som inte vill äta skollunch.

Två rätter + en vegetarisk
Genom att införa två alternativa rätter i skolmatsalarna så har man fått fler som äter. Och maten både smakar bättre nu och är billigare, säger Karin Lidén som är kostchef i Kramfors kommun.

-Den smakar bättre och blir billigare för att vi kan göra den mer från grunden och använda mindre halvfabrikat eftersom det blir mindre volymer.

Fler äter och maten blev billigare!
När man upptäckte att så många hoppar över skollunchen så började man på försök på några skolor att införa en alternativ rätt för eleverna att välja på.

-Det slog så väl ut att det inte kunde ha varit bättre, säger Karin Lidén. Nu serverar vi 70 portioner fler per dag och maten kostar 1000 kronor mindre per dag.

Kramfors hade tidigare dom sämsta siffrorna i hela västernorrland. 25 % av pojkarna och 20 % av flickorna struntade i att äta skollunchen en eller flera dagar i veckan. 

Maten borde få kosta mer
40 kronor är kostnaden per portion för skolmaten i Kramfors men då finns personalkostnader, telefon, hyror och pensionsskulder och allt annat medräknat.

Råvarorna till en portion får kosta 8,9 kronor i snitt. Man borde satsa mer på maten och lyfta den till en politisk fråga, anser Karin Lidén. Det är i slutändan vår folkhälsa det handlar om, säger hon. 

Surströmming?
Med två alternativa rätter vågar eleverna numera pröva rätter som de tidigare helt ratat.

-Nu äter de till och med strömming med mos, säger Karin Lidén.

På frågan om det finns någon rätt som hon ännu inte vågat prova svarar hon: Surströmming.

-Men vi har pratat om att testa det i höst. Det blev väl inga applåder från de andra, men det vore intressant att testa!

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".