Kramfors

Slicka inte på väggen

Plötsligt var drömmen kraschad. Konstnärernas nyinvigda atelje låg i Sveriges värsta gifttipp.

Miljökatastrofen i Marieberg är temat för en utställning på Kramfors konsthall just nu.

Det är de nio Kramfors- och Härnösandskonstnärerna i konstnärsgruppen Norra Orienten som visar upp sina tankar och funderingar kring dioxinsituationen.

Ateljen låg på en gifttipp

Gruppen hade just invigt sin stora atelje i det gamla sågverksområdet i Marieberg när dioxinlarmet kom, och Sveriges högsta dioxinvärden uppmättes just där.

Slicka inte på väggen
Utställningen använder sig av både bild och ljud, filmer, skupturer och installationer för att visa känslorna efter dioxinlarmet i Marieberg 2004-2005.

Eva-Leena Skarins del i utställningen heter ”Slicka inte på väggen”. Namnet kommer från den mur i lokalen som visade sig vara allra mest nedsmutsad.

Lisa W Carlsson har gjort en personlig skyddsdräkt. Janne Björkman ”En sorgemarsch för räven”.

Åsa Bergdahl berättar i teckningar och text historien om företaget Dow som var det som tillverkade det rötningsmedel som användes vid SCA:s såg i Marieberg.

Offentligt samtal
Utställningen följs av samtal och diskussion med Kramforsborna, ett första om konsten den 13:e januarie och ett den 27:e januari om miljögifter.

Dioxin tillhör de giftigaste ämnen som människan känner till.

-Ett gram räcker för att hela jordens befolkning ska ligga över gränsvärdet, säger Åsa Bergdahl. I Marieberg lär det finnas totalt cirka 250 gram.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".