1 av 4
Flaggan i topp på Härnösands gymnasium. Foto: Karin Lycke
2 av 4
Emma Höglund går sista årets på det naturvetenskapliga programmet. Foto: Karin Lycke
3 av 4
Johanna Björk Jonasson är lärare på NV-programmet . Foto: Karin Lycke
4 av 4
Stellan Jakobsson, biträdande rektor på Härnösands gymnasium. Foto: Karin Lycke
Härnösand

Hissad flagg för elitgymnasium

Flaggan i topp.
Under torsdagen rådde feststämning i kemilabbet på Härnösands gymnasium efter beskedet att skolan får starta en gymnasial spetsutbildning med inriktningen biomedicin.

– Jag går fortfarande i ett rus, jag tror inte att det är sant, säger Stellan Jakobsson som är biträdande rektor på Härnösands gymnasium.

Det har varit hård konkurrens om att få starta en spetsutbildning. Hundra skolor har sökt om tillstånd hos Skolverket, tio av dem har fått klartecken att starta i höst.

– Det kommer att betyda mycket för hela skolan, vi får ögonen på oss, det är en väldigt positiv händelse för hela skolan, säger Stellan Jakobsson.

I dag finns det 45 platser på NV-programmet i Härnösand.  Till hösten blir det 60 platser och 30 av dessa kommer att vara inom spetsutbildningen. Utbildningen är för speciellt  studiemotiverade elever som ska få möjlighet att läsa flera nya specialistkurser, i en högre studietakt och även med möjlighet att redan på gymnasiet kunna läsa universitetskurser.

Härnösands gymnasium har redan sedan några år haft valbara kurser i bioteknik och biomedicin på prov och som till hösten kommer att vara en del av spetskurserna. Johanna Björk Jonasson är lärare på NV-programmet och en av eldsjälarna bakom den nya utbildningen.

– Det som skiljer sig från ”vanliga” NV- programmet är att de här eleverna får ett försprång. Det är tänkt för dem som har en bra inre motor och kan läsa i ett högre tempo, säger Johanna Björk Jonasson.

Men att det kallas ”elitutbildningar” tycker inte Johanna Björk Johansson om.

– Jag gillar inte ordet elit, det handlar inte om elit. Vi kommer inte bara att titta på betygen utan vi kommer att ha antagningsintervjuer för att titta på elevernas ambitioner att läsa på det här sättet.

Men det är bråttom, redan till hösten är det start och det betyder att de niondeklassare som redan gjort sina val och som vill söka till den nya utbildningen i Härnösand kommer att få göra något som kallas omval.

Emma Höglund är en av de elever som valt en av specialkurserna i trean på gymnasiet. Hon tycker att det är väldigt bra att skolan ska få en spetsutbildning i biomedicin.

– Jag tycker att det är kul, det är en stor chans för Härnösand och det verkar vara roliga utbildningar så jag skulle definitivt valt de kurserna om jag inte hade gått i trean och tvingats gå ut, säger Emma Höglund.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".