1 av 4
Smirre är arbetsnamnet på den här katten som hittades i Timrå kvällen innan vårt reportage. Foto: Sofia Forell/SR
2 av 4
Katten Smirre är en väldigt fin och kärvänlig katt, även om han ser ut att ha levt ett ganska tufft liv.
3 av 4
Eva Björkman, Sundsvalls Djurhem, med katten Smirre.
4 av 4
Katten Smirre i sin stora, fina bur hos Eva Björkman.
Västernorrland

Många hemlösa katter

Katter, katter, katter - de senaste veckorna har det varit massor av annonser om katter som söker ny husse och matte i lokalpressen i Sundsvall/Timrå. Katter som i många fall har övergivits av sina tidigare ägare.

Katter och andra djur som ingen tycks bry sig om hamnar hos Sundsvall Djurhem - som sedan annonserar för att hitta ägarna.

Sundsvall Djurhem är en liten förening med endast fem medlemmar. Föreningen har inga lokaler och inga inkomster. Allt bygger på ideellt arbete.

– Vi är helt ideella och lever på allmänhetens gåvor, säger Eva Björkman som är en av de fem medlemmarna i Sundsvalls Djurhem.

Eva Björkman bor i Attmarby utanför Matfors och hon tar hand om många upphittade katter och även andra djur.

På gården där hon bor har hon byggt stora, fina burar där djuren kan vara tills de får komma till ett jourhem, säljas, eller komma till sin rätta ägare igen. Burarna är ljusa och stora och fint inredda med kattlåda, mat- och vattenskål, mjuka kattbäddar och plädar och ett fönster där katten kan ligga och titta ut.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".