Sundsvall

Kulturskolan 50- årsjubilerar

Kommunala Kulturskolan i Sundsvall 50- årsjubilerar i år. Det årslånga firandet inleds med en konsert med en av skolans tidigare elever, Helen Sjöholm, som gästartist, sedan fortsätter firandet under hela 2009.

Skolan startades 1959 främst som en musikskola, det var i ett led i den dåvarande regeringens tanke om att alla skulle få del av en längre skolutbildning.

Då var det en klassfråga vilka barn som skulle få lära sig att spela ett instrument. Nu femtio år senare har skolan inte bara musik som verksamhet utan också dans, bild och kreativt skrivande, även om en del av verksamheten fått bantas i i omgångar i olika konjunktursvackor.

I år inför femtioårsjubileumet ska skolan spara 2,8 miljoner kronor.
– Det är förstås tråkigt och det innebär att vi inte kan nå ut till lika många barn som vi vill, säger skolans rektor Carina Hauge Rouass.

Men trots det kommer man att ha ett fylligt firande med konserter, workshops och en festival till våren.

– Hela året ska bli ett kalasår, vi har normalt 60-70 evenemang under året och trots att vi inte mäktar med fler evenemang så ska vi se till att de blir större säger Carina Hauge Rouass.

Hon tror inte att skolan kommer att få göra så kraftiga besparingar som de gjorde på 90-talet när en stor del av dansen och bilden försvann från verksamheten. Hon tror att skolan är för viktig för barn och ungdomar.

– Desto bättre rustade tror vi att de blir för att kunna vara de här goda samhällsmedborgarna i ett demokratiskt samhälle som vi precis som andra skolor har som uppdrag att se till att de blir, säger Carina Hauge Rouass.

Annelie Ledin
anneli.ledin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".