FotoShakh Aivazov/Scanpix
Västernorrland

Sjukvården måste ge bättre hjälp åt feta barn

Nu väntas landstinget fatta beslut om nya, skärpta mål i kampen mot barnfetma. Det tidigare målet om att ge adekvat vård åt alla feta barn har inte uppnåtts.

Barns hälsa vad gäller övervikt och fetma är ett prioriterat område för Landstinget.

Redan 2003/2004 genomfördes ett programarbete där man slog fast målen för sjukvården vad gäller barnfetma.

Om fem år ska alla barn som lider av fetma få adekvat vård och behandling löd målet. Nu har fem år gått men målet är inte uppfyllt

Det behövs team runt barnen
Det är barnklinikerna på sjukhusen som ska hjälpa barn och ungdomar som söker hjälp för viktproblem.

– Det räcker inte med att ge dem ett papper med kostråd och uppmana dem att motionera mera, säger Kicki Wickström som är hälsoplanerare på landstinget i Västernorrland. Det behövs team runt barnen och  det handlar om beteendeförändrande behandling. Det kan man idag inte erbjuda dom barn som söker hjälp i Västernorrland.

Var fjärde väger för mycket
25 procent, alltså vart fjärde barn i Västernorrland, har ett BMI (Body Mass Index) som betyder övervikt eller fetma.

Värst är läget i Sollefteå och Ånge kommuner där det är nästan vart tredje barn.

– Det finns idag mellan 1000 och 1500 skolbarn som lider av fetma i Västernorrland och dom borde alla ha rätt att få vård om dom vill ha det, säger Kicki Wickström.

Nu måste sjukvården skärpa sig
Nu skärps kraven på sjukvården. I morgon, den 20:e januari, väntas landstingets Hälso- och sjukvårdsdelegation fatta beslut om nya, skärpta mål vad gäller kampen mot barnfetma.

Troligen kommer målet att utmynna i ett länsövergripande program som talar om vilken våd och behandling ett barn ska ha när det söker hjälp för viktproblem.

– Det är skamligt om vi inte kan hjälpa dom här barnen, säger Kicki Wickström.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".