Kvinna i täten för en grupp soldater på rad. Gevär i hand, automatkarbin, ryggsäck, uniform. Foto: Peter Hoelstad/SCANPIX
Västernorrland

Skräddarsydda officerare

Försvaret vill att fler kvinnor ska utbilda sig till officerare. Dom uppvaktas extra för att mönstra och fler än någonsin har hörsammat kallelsen. Men det finns ett problem, uniformen är gjord för män och passar ofta illa.

Hjälmen kan trilla över ögonen när man har skjutövningar. Vanessa Lassarp går sista året på yrkesofficersutbildningen och hon har hittat en hjälm, storlek Small och den vaktar hon som guld. Men det är inte bara hjälmen som sitter illa, en del av kläderna också och det brukar kvinnorna rätta till själva.

Men materielchefen Leif Nylander tycker försvaret ansträngt sig för att kläderna ska passa. Och det finns en rad tips och råd och en skrift om hur man ska göra och vem man ska fråga för att få en bra utrustning. Till exempel kan man få kläderna omsydd av en skräddare. Men ny utrustning är på väg ut till dom anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".