Mika Sankala jublar när Sundsvall gick upp i allsvenskan 2007. Foto: Karin Malmhav / SCANPIX
SUNDSVALL

Sankala tar över Umeå IK

Förre Gif Sundsvalltränaren Mika Sankala, 44, blir ny tränare i svenska mästarklubben Umeå IK. De sista detaljerna i kontraktet blev klara på söndagen.

– En fantastisk utmaning att få jobba med världens bästa fotbollstjejer, säger Sankala till TT.

Det har varit ett par tuffa månader för nya klubbdirektören Britta Åkerlund. För sex veckor sedan lämnade tränaren Andrée Jeglertz överraskande Umeå IK för Djurgården i herrallsvenskan. Jeglertz hade under sina fyra år lett klubben till fyra raka SM-guld.

Dessutom deklarerade världens bästa, Marta da Silva, att hon lämnar UIK för spel i den Nordamerikanska damligan.

– Men nu är tränarfrågan löst och det känns jättebra. Vi träffade Mika första gången den 7 januari och det kändes verkligen rätt på en gång, säger Åkerlund till TT.

Full fokus på UIK
Mika Sankala kommer närmast från Gif Sundsvall där han arbetat både som huvudtränare och assisterande tränare. Han var bland annat med om att föra Giffarna tillbaka i allsvenskan 2007 men i början av oktober förra året fick han och huvudtränaren Per Joar Hansen sparken.

– Jag hade flera fina år i Giffarna men det blev tyvärr ett tråkigt slut. Jag har inte varit överens om ersättning från klubben och därför drog det ut lite på tiden innan det blev klart med UIK, berättar finländaren.

– Men nu har jag lagt allt det där bakom mig och det är full fokus på mitt nya arbete. Måndag den 26 januari kör jag min första träning och det ska bli mycket spännande. Jag har träffat laget tidigare och det är en grupp mycket ambitiösa och seriösa spelare.

Offensiv fotboll
Sankala kommer att ha Steve Galloway och Maria Bergqvist som assisterande tränare. De har redan kört de första träningsveckorna med UIK.

TT: Hur vill du sätta din prägel på laget?

– Jag kommer inte in och ändrar en massa utan vi behåller allt som varit bra och det har ju det mesta varit i klubben. Men jag vill att man ska spela en offensiv och rolig fotboll och att man ska föra matcherna.

Stig Lindmark/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".