Biljakt med Polis. Foto: Jörgen Johansson / SCANPIX
Västernorrland

Polis oftare i biljakt

Det blir allt vanligare att polisen tvingas följa efter fordon som smiter från poliskontroller eller helt enkelt väljer att inte stanna på polisens tecken.

I helgen skadades en person då han körde av vägen vid Graninge efter att ha tjuvtankat bilen och sen blivit förföljd av en polisbil.

Svante Näsström, chef för trafikpolisen i Sundsvall berättar att det blir allt vanligare att poliser tvingas följa efter fordon.

Ibland handlar det bara om någon som glömt körkortet och svänger runt framför en trafikkontroll i andra fall kan det vara personer som är efterlysta eller kör fordon som är stulna, obesiktigade eller oförsäkrade.

Om en olycka skulle ske vid en så kallad biljakt så är det främst föraren i bilen som förföljs som har huvudansvaret, men även polisbilen måste ta hänsyn och göra säkerhetsbedömningar.

Däremot behöver polisbilar som kör fort inte alltid använda sig av siren eller blåljus, något som allmänheten inte vet om tror Svante Näsström.

Om en olycka sker i samband med att en polis förföljer en bil kommer den att utredas precis som alla andra olyckor. Om det finns misstankar, eller om någon anmäler att polisen varit vårdslös eller gjort felaktiga bedömningar utreds även polisens inblandning.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".