Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Barnfetma kräver långvarig behandling

Publicerat måndag 19 januari 2009 kl 15.40
-Det är inte alltid så lätt att styra vad barnen äter och dricker. Foto Fredrik Sandberg/Scanpix

Det krävs en kombination av behandlingar och den bör vara långvarig för att komma till rätta med barnfetma. Det visar nyare forskning.

I samhället och hittills även inom sjukvården talar man nästan bara om felaktig kost och för lite motion som orsaker till att barn blir överviktiga och feta.

Men hos fetmaforskarna är den genetiska effekten allmänt accepterad, man talar t o m ibland om fetma som en allergi mot kalorier.

Långvarig kombinationsbehandling
I Västernorrland är runt 20 procent av barnen överviktiga och ytterligare 5 procent räknas som feta.

Synen på vad som gör barnen feta är viktig för den kan styra vilken behandling man ger.

Och att bara se över kost och motion räcker oftast inte. Det krävs en kombination av olika behandlingar och den behöver ges under lång tid.

Familjeterapi
Vid en av de få vetenskapliga studier som gjorts vid övervikt hos barn och där man använt sig av en kontrollgrupp  så visade det sig att familjeterapi var det som fungerade bäst för en grupp överviktiga tioåringar.

Läkaren och chefen för Barnöverviktsenheten på Universitetssjukhuset MAS i Malmö Carl-Erik Flodmark kom då fram till att den familjeterapibehandlade gruppen hade signifikant bättre resultat än den obehandlade kontrollgruppen när det gäller BMI och vid jämförelse med den konventionellt behandlade gruppen signifikant mindre fettmängd och bättre kondition.

Att styra över maten
Som förälder är det förmodligen maten vi försöker styra mest över.

-Husmanskost är bäst och kakor, chips och andra onyttigheter räcker om man äter en gång i veckan, säger Lena Könberg som är mamma i Härnösand.

Men inte heller maten är så lätt att styra över när barnen blir större. 

-Jag vet inte vad 15-åringen har ätit innan hon kommer hem, säger  Joakim Olsson, trebarnspappa i Härnösand.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".