VÄSTERNORRLAND

Kostnaderna för socialbidrag ökar

I flera av länets kommuner ökade kostnaderna för socialbidrag under slutet av förra året. Risken finns att det ökar ännu mer under det kommande året. Med lågkonjunkturen har fler varslats om uppsägning och på kommunerna i länet finns också en oro över konsekvenser av regeländringarna för sjukskrivna.

– Risken är att det blir ännu fler som kommer att ha rätt till socialbidrag om de som nu varslats blir utan jobb, säger Kjell-Arne Sköld, chef för socialförvaltningen i Sundsvall.

Det han syftar på är dels att många valde att gå ur a-kassan i samband med avgiftshöjningen, dels att det är svårare att få jobb i en lågkonjunktur vilket kan leda till att fler blir utförsäkrade från arbetslöshetsersättningen utan att ha fått jobb. Och då återstår bara socialbidrag.

Men än syns inte de varslade i socialförvaltningens statistik.

Under december månad ökade antalet hushåll som får socialbidrag i Sundsvall med från 1100 till 1200.  Socialförvaltningens budget för socialbidragskostnaderna överskreds med 2 miljoner för 2008. Istället för 90 miljoner under året har det kostat kommunen 92 miljoner kronor.

Och trenden är tydlig även i fler av kommunerna i Västernorrland. Till exempel i Örnsköldsvik överskreds budgeten med hela 4, 5 miljoner. De hade beräknat 29, 5 till socialbidrag, men i själva verket kostade det 34 miljoner. Likaså Sollefteå spräckte budgeten för socialbidrag, beräknade 12,2 blev 13,4 miljoner.

Härnösand däremot är en av få kommuner som bryter mot trenden. Där har kostnaderna minskat under 2008, utan att det finns någon enskild händelse som kan förklara varför Härnösand sticker ut. Men bland personer som haft sjukersättning har det ökat något även i Härnösand.

I Sundsvall visar siffrorna att socialbidragskostnaderna har ökat mest bland sjukskrivna och bland personer som tidigare varit i så kallad kompetenshöjande verksamhet, alltså företrädesvis olika åtgärder genom arbetsförmedlingen.

Det är alltså bland dem som redan haft det tufft som det blivit ännu tuffare.

– Det är svårare för dem som redan har det svårt att få andra inkomster vid sidan av socialbidragen, säger Kjell-Arne Sköld.

– Men vi är väl inte direkt överraskade, det är ju det här vi har befarat, säger Kjell-Arne Sköld.

Och det här är bara början, enligt Kjell-Arne Sköld. På toppen av berget vilar en stor lavin som de bara väntar på att den ska rasa över dem.

När nu också allt fler varslas om uppsägning ser Kjell-Arne Sköld fler potentiella socialbidragstagare bland dem som gått ur a-kassan i samband med avgiftshöjningen, och senare de som blir utförsäkrade.

I Sundsvall har tjänstemännen på socialförvaltningen skrivit till fullmäktige för att begära ytterligare pengar för 2009 för att kunna möta ökade kostnader. Om inte, skriver de, kan det komma att innebära ytterligare uppsägningar på 35-40 tjänster inom vård och omsorg.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".