Yannic Jönsson. Foto Gunilla Lindros
Kramfors

Hästdröm blev verklighet

Var tionde elev som går ut Naturbruksprogrammet på Nordvikskolan i Kramfors startar eget företag inom fem år. Det är mer än dubbelt så många som riksgenomsnittet för den utbildningen.

Yannick Jönsson gick ut Naturbruksprogrammet 2003 och idag driver hon ett företag som utbildar hästar och ryttare.

Skogsbruk, turridning , traktorkörning, mjölkproduktion är några branscher som före detta Nordvikselever startat företag inom. Varför det är dubbelt så vanligt att naturbrukselever i Västernorrland startar eget i jämförelse med genomsnittet på alla naturbruksprogram i  Sverige finns inget klart svar på.

Men enligt Margareta Hedlund som är lärare i Djurkunskap på Nordviksskolan är en möjlig förklaring att det i Västernorrland finns väldigt få stora gårdar att få anställning på.

Ofta behöver den som vill ha jobb flera uppdragsgivare för att få det att gå runt och då är eget företag lösningen för att skaffa uppdrag. 

För Yannik Jonsson räcker det inte heller med ett enda jobb. Förutom att utbilda hästar och ryttare i sitt företag är hon också lärare i hästkunskap och eget företagande på skolan där hon en gång var elev.

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".