Västernorrland

Säkerhetsbrister i många butiker

Flera av de stora butikerna i länet saknar en säker kontanthantering.

Av de elva stora matbutiker Sveriges Radio Västernorrland undersökt är det bara fyra som har ett slutet system där kontanterna förvaras säkert.

För att öka säkerheten kan butikerna få en certifiering som utfärdas av polisen i samarbete med handeln.
Vängåvans bokhandel i Sundsvall var en av länets första säkerhetscertifierade butiker.
Varje år hanteras 220 miljarder kronor i kontanter i landets butiker och av de elva stora matbutiker Sveriges Radio har pratat med är det bara fyra som har ett slutet system där kontanterna göms undan.

Säkerhetscertifierade kan de butiker bli som följt ett program för att öka säkerheten och på Vängåvans bokhandel har situationen blivit tryggare.

– Alla tycker det känns tryggare nu när vi har kontanterna i sedelboxar, säger Carina Filin Berglund, säkerhetsansvarig på Vängåvans bokhandel.

Enligt Handels är det få butiker som genomför de åtgärder som krävs för att bli säkerhetscertifierade. En anledning kan vara att butikerna själva måste stå för kostnaderna, men det behöver inte bli särskilt dyrt.

– Kostnaden är liten men tryggheten blir stor för alla som jobbar i butiken, säger Carina Filin Berglund.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se
Per Fahlén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".