Torv ger jobb

Tjugo nya jobb skapas när Örnsköldsvik energi köpt in sig ytterligare och numer är huvudägare i Kommunbränsle i Ådalen AB som bedriver torvbrytning.

Torven ska Örnsköldsvik energi använda som bränsle i det nya kraftvärmeverket. Bolaget har hittat flera intressanta myrområden som lämpar sig för torvbrytning berättar Kjell Östman VD i Kommunbränsle.

Området måste vara minst 50 hektar stort för att det ska vara ekonomiskt lönsamt och förutom Gålsjö och Gideåområdet ska myrar i både Nordmaling och Junsele  undersökas. Totalt ska torvbrytningen på sikt ge tjugo nya arbetstillfällen.

Myrar klassas ur miljösynpunkt in i fyra olika klasser, klass 1 och 2 får inte röras för torvbrytning. Kommunbränsle där Örnsköldsvik energi nu är huvudägare med 60 procent, resterade aktier ägs av HEMAB i Härnösand, räknar med att det kommer att skapas en ny miljödebatt när torvbrytningen tar fart.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".