1 av 2
En byggnadsarbetare på en avsats som väntar på byggnadsmaterial. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
2 av 2
Snickare med borrmasin i handen. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Västernorrland

Kommunala projekt kan motverka byggkrisen

Nästan 5000 personer varslades i Sverige, bara under förra veckan. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen.

En av de hårdast drabbade är byggbranschen, där den öppna arbetslösheten stiger snabbt och kan enligt experter nå upp till 15-20 procent om några månader. Men det är siffror som redan är en realitet i Västernorrland.

Trots de stora pågående byggprojekten Saltviksanstalten i Härnösand, Äventyrsbadet i Sundsvall och Botnia och Ådalsbanan i Ångermanland, skjuter byggarbetslösheten i länet i höjden.

Just nu är det över 15 procent och botten ännu inte nådd enligt fackförbundet byggnads. För att motverka den här nedgången jobbar nu byggfacket för att försöka påverka politikerna att ta beslut om renovering av kommunala byggnader.

Behovet av en upprustning har länge varit stort och det blir dessutom en vinst för hela samhället menar Grels Johansson.

– Vi har ett eftersatt renoveringsbehov på allmännyttan. Dessutom skulle vi kunna göra en hel del insatser på skolorna, säger Grels Johansson, ombudsman på byggnads i Västernorrland.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".