Zeunpe Ciftci hoppas på fler kunder till pizzerian. Foto: Ulla Öhman
Ramsele

Gratis el till vindbyarna

Boende i vindkraftsbyarna bör få gratis el. Det föreslår föreningen Förenade Vindbyar. Och vindkraftssatsningen i Västra ger hopp för framtiden.

Gunilla Lundin som är styrelseledamot i Förenade Vindbyar är mycket positiv till vindkraftssatsningen.

0,17 procent tillbaka som gratis el
-Men den bör också ge pengar tillbaka till bygden och som kompensation till dem som bor närmast.

-Vi har föreslagit gratis el för alla fastboende i byarna närmast vindkraftverken. Det skulle handla om 0,17 procent av den totala produktionen, säger Gunilla Lundin som bor i byn Lungsjön utanför Ramsele.

Förenade Vindbyar består av ett 40-tal småbyar som har gått samman. Förutom gratis el föreslår de också en årlig bygdepeng till de berörda byarna.

Fler kunder till pizzerian
Det är positiva tongångar i Västra-området i Sollefteå kommun sedan Statkraft SCA Vind AB presenterade sina planer för en miljardsatsning på vindkraft i området.

-Det är mycket bra både för hela bygden och för oss som kan få fler kunder, säger Zeunpe Ciftci på pizzerian i Ramsele.

Tror inte på gratis el
-Det är bra att det händer något och vi ser bara positivt på planerna, säger Sture Ånnheden och Sivert Jansson som Radio Västernorrlands reporter träffar utanför bensinmacken mitt i Ramsele.

Däremot tror Sture och Sivert inte att byarna närmast vindkraftverken kommer att få någon gratis elström.

Investering på 16-20 miljarder

Det handlar om totalt sju vindkraftsparker i Sollefteå, Ragunda, Strömsunds och Bräcke kommuner. En investering på 16-20 miljarder kronor. Hälften av satsningen planeras hamna i västraområdet i Sollefteå kommun.

Nyss lämnade företaget in sina ansökningar för miljötillstånd. Nu går man in i förprojekteringsstadiet när man mer i detalj ska studera allting inför det investeringsbeslut som också återstår att fatta.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".