Åsa Wikström och Eva Sundelin: Vi hinner inte med oss längre!
Kramfors

Förskolepersonalen har fått nog

Hjälp!!! Nu får vi inte ihop det längre!! Det skriver personal vid 15 förskolor i Kramfors till politikerna i Barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

Allt större barngrupper och dessutom yngre barn. Det har gjort att förskolans verksamhet nu har gått över gränsen för vad personalen klarar av. Det skriver man i en av flera skrivelser från femton förskkolor i Kramfors kommun.

Två vuxna ska ta hand om 19 barn
19 barn i barngruppen och tre personal. Det är sant att det inte är 19 barn varje dag och hela dagen, säger förskollärarna. Men det är lika sant att det inte är tre personal hela dagarna.

– I praktiken är man två personal per barngrupp mest hela dagen. Bara mellan nio och tolv på förmiddagen är vi tre, säger Åsa Wikström och Eva Sundelin som jobbar på Humlans respektive Vimpelns förskolor i Nyland norr om Kramfors.

Hinner bara med barnpassning
Förr fanns det gränser för hur många av dom minsta barnen man hade i varje grupp. Men nu kan det vara väldigt många småbarn och det gör att det handlar mest om barnpassning i förskolan, säger Eva Sundelin.

– Det finns en läroplan som vi ska arbeta efter och den är bra. Problemet är bara att vi aldrig hinner eller får den arbetsro som krävs för att erbjuda bra pedagogik, säger de båda.

Vi ska mata och byta blöjor och lägga till vila osv. När vi försöker hjälpa de större barnen, dvs fyra- och femåringarna med aktiviteter så måste vi hela tiden avbryta för att någon annan behöver hjälp.

– Du måste vänta! säger vi hela tiden.

Ointresse från politikerna
På torsdag ska skrivelserna från förskolorna upp till diskussion i Barn-. Kultur- och Utbildningsnämnden i Kramfors.

– Nu hoppas vi att de reagerar.
– Vi har försökt få med politikerna till diskussionsmöten, men det kom nästan ingen, säger Eva Sundelin.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".