Avsvimmad opererades

En kvinnlig patient hade panikångest och svimmade. Trots detta fortsatte läkaren sin behandling av den lokalbedövade kvinnan. Läkaren varnas nu av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Patienten blev hösten 2007 kallad till den privatpraktiserande gynekologen i Norrland, till vad hon trodde var en undersökning av sina problem i underlivet.

När kvinnan kom till den privatpraktiserande gynekologen fick hon besked om att hon skulle opereras. I samband med att hon bedövades svimmade hon av och fick kramper. Trots detta genomförde läkaren ingreppet.

I kvinnans anmälan står det bland annat att hon ansåg att ingreppet skedde mot hennes vilja.

HSAN anser att det är tveksamt att utföra ingreppet under lokalbedövning med en patient med panikångest och man bör absolut inte fortsätta behandlingen när patienten fått svimningar och krampanfall. Läkarens journalanteckningar anses dessutom så bristfälliga att det varken går att se vad ingreppet gällde eller vilken sorts bedövning som användes. Läkarens misstag anses varken ringa eller ursäktligt och han tilldelas en varning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".