Härnösand

Inget farlig avfall i Härnösandssopor

En analys av hushållens avfall i Härnösand visar på en hög miljömedvetenhet. Varken farligt avfall eller wellpapp fanns i avfallet. Det visar en analys gjord av SAKAB som under hösten samlade vi in och analyserade innehållet i hushållsavfall från flerfamiljshus och villor i Härnösand.

Resultatet visar att härnösandsborna är väl medvetna om de negativa konsekvenser farligt avfall får om det läggs i soptunnan och att man handlar därefter.

Däremot kan hushållen få lägre kostnader och en bättre miljö genom att bli ännu bättre på att återvinna.

Osorterat ger dubbel kostnad
Det sorgliga i undersökningen är att drygt hälften av soptunnans innehåll utgörs av material som det finns producentansvar på. I varans pris finns en inbakad avgift som ska täcka återvinningskostnaden via återvinnings-stationerna, därtill betalar hushållen renhållningsavgiften. Det innebär dubbel kostnad när hushållen väljer att inte sortera ut material med producentansvar och ta det till en återvinningsstation.

Billigast i landet Enligt Villaägarnas undersökning 2008 har Härnösand landets lägsta renhållningsavgift för källsorterat avfall och en åttondeplats i landet vad gäller renhållningsavgift vid hemkompostering. Motsvarande undersökning vad gäller lägenhetsboende visar på att renhållningsavgiften ligger på riksgenomsnittet. Incitament finns således för hushållen att bättre sortera ut förpackningar och få ett abonnemang med lägre kostnad.

Större del matavfall ska sorteras i framtiden Bioavfallet (matrester och liknande) uppgår till 13,2 procent i flerfamiljshus, respektive 18,6 procent i villor enligt analysen. Enligt de nationella miljömålen ska 35 procent av matavfallet återvinnas genom biologisk behandling senast år 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".