Flera typer av operationer ska inte längre göras i Västerbotten när landstinget prioriterar bort inom vården. Foto Bertil Ericson/Scanpix
Västernorrland

Svårt att prioritera inom vården

Vem ska bestämma vilka som ska få vård och vilka som inte ska få det? När pengarna inte räcker till allting så måste sjukvården prioritera. Och nu är prioriteringsarbetet i gång.

I Västerbotten har landstinget gjort en punktlista där man talar om vad man i i fortsättningen ska dra ner på eller inte göra alls. Det handlar om allt från att sluta behandla vårtor till att ta bort efterkontrollerna för vissa cancerpatienter.

Och nu har ett prioriteringsarbete startat även i Västernorrland.

Missfallsutredning eller åderbråcksoperation?
Frågan om prioriteringar inom vården är känslig för  vem ska bestämma och hur ska man bestämma vad som är viktigare; att utreda varför en kvinna drabbas av upprepade missfall eller att operera åderbråck?

Är det viktigare att erbjuda årliga kontroller åt astmatiker eller att ge en sjukhusbädd åt obotligt sjuk person på ett äldreboende när han eller hon drabbas av bröstsmärtor?

Sedan landstinget i Östergötland 2003 offentliggjorde sin omdiskuterade lista på bortprioriteringar så har få politker vågat röra i frågan.

Västerbotten prioriterar bort i 359 punkter
I slutet av december antog landstingspolitikerna i Västerbotten en lista på 359 punkter där man beskriver vad som inte ska göras inom vården i fortsättningen. Det handlar om åkommor som inte ska behandlas och om kontroller som inte längre ska göras.

Samtidigt talar man om vad man istället ska satsa mera på och landstinget vill hellre kalla det en omfördelning av pengar än ett sparande.

Alla dom nyssnämnde exemplen finns  med på listan över det som ska bortprioriteras.

Listan har fått en del kritik från läkare men det har ändå varit relativt tyst om den.

Vilken vård ska vi få i Västernorrland?
Här i vårt landsting har prioriteringsarbetet också startat. Frågan var uppe i Landstingets Hälso- och sjukvårdsdelegation häromdagen.

Man har ju i och för sig alltid prioriterat inom vården men då har det handlat mera om prioriteringar inom en versksamhet, d v s hur avdelnignens eller enhetens budget ska fördelas.
Att ställa helt olika verksamheter mot varann är mycket svårare, säger de som kritiserar Västerbottensmodellen.

Elisabet Strömqvist som är ordörande i Hälso- och sjukvårdsdelegationen i Västernorrland säger att man inte kommer att göra likadant som i Västerbotten men att man kommer att titta  på deras lista.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".