Västernorrland

Lantbrukare rasar mot mackdöden

Under det kommande året ska bensinbolaget OKQ8 lägga ner 100 bensinstationer runt om i landet. Något som drabbar länets lantbrukare hårt.

Den sista februari nästa år ska 100 av OKQ8:s cirka 900 stationer vara nedlagda och i Västernorrland kommer tre stationer att läggas ner, bara inom de närmaste månaderna. Det är stationerna i Utansjö, Lugnvik och Nordingrå.

Och det här påverkar länets lantbrukare, som periodvis har ett mycket stort bränslebehov.

– Under vårbruket fulltankar vi traktorn varannan dag. Därför kommer vi förlora både pengar och arbetstid när macken här i Nordingrå läggs ner, eftersom vi då har en mil till närmaste mack, säger Marie Lundgren som driver ett jordbruk i Nordingrå.

Enligt henne är en så kallad farmartank på den egna gården inte heller något alternativ, eftersom det ekonomiskt inte skulle bära sig att ligga ute med så mycket pengar som det innebär att köpa in tre kubikmeter diesel på en gång.

Enligt Tomas Niklasson, projektledare för OKQ8:s nedläggningsprojekt, är det bristande lönsamhet som ligger bakom de omfattande stationsnedläggningarna. De fasta kostnaderna för att driva en bensinstation är ofta både höga och konstanta och när marginalerna för att sälja bensin är små, trots ett högt bensinpris, krävs det att stationerna säljer väldigt mycket för att kunna få vara kvar.

– Man undrar ju om det är så att macken här i Nordingrå inte lönar sig alls eller om den lönar sig för litet. Det propageras mycket för Höga kusten och världsarvet, men nu ska man inte ens kunna tanka bilen. Ett bra alternativ vore om kommunen på något sätt kunde hjälpa till för att se till att det finns bensin även på landsbygden, säger Marie Lundgren.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".