Berit Holm och Gudrun Wennberg, brottsofferjouren i Ånge. Foto Christer Suneson.
Ånge

Brottsofferjouren växer

Brottsofferjouren i Medelpad växer så det knakar. Sedan i höstas har 14 nya stödpersoner värvats till jouren efter en lyckad värvnings- och utbildningsinsats. Ånge har länge varit en vit fläck på kartan för brottsofferjouren men nu finns det två personer i kommunen beredda att hjälpa och stödja de som utsatts för brott.

I höstas gick över 30 personer en utbildning i Sundsvall för att bli nya stödpersoner i brottsofferjourerna i Medelpad. 14 valdes ut som nu är klara att hjälpa brottsoffer, varav två  alltså är Gudrun Wennberg och Berit Holm i Ånge.

– Det viktigaste för oss är att lyssna och kunna förmedla kontakter mellan olika myndigheter, säger Berit Holm i brottsofferjouren i Ånge.

Ånge har under en tid varit utan stödpersoner från brottsofferjouren och det kan ha varit negativt för de som utsatts för brott i kommunen.

– Det kan ha varit väldigt svårt för många. De har kanske känt sig lite övergivna kan jag tänka mig, säger Berit Holm

I Härnösand ska brottsofferjouren under våren ha en liknade utbildning, som den i Sundsvall, för nya stödpersoner till brottsofferjourerna i Ångermanland. Lars Edlund som är regionråd för brottofferjourerna i länet hoppas att den ska ge omkring 15 nya stödpersoner till kommunerna i Ångermanland.

Arbetet i brottsofferjouren är helt ideellt, alla stödpersoner jobbar gratis och syftet är att kunna hjälpa brottsoffer eller de som blivit vittne till brott. Och det känns bra att kunna hjälpa de som har svåra upplevelser efter att ha blivit utsatt för ett brott, menar de nya stödpersonerna i Ånge.

– Det känns alltid bra att kunna hjälpa andra. Det är väldigt meningsfullt, säger Gudrun Wennberg i brottsofferjouren i Ånge.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".