KRAMFORS

Allt fler går ut med gymnasiebetyg

Färre och färre gymnasieelever avbryter sin utbildning, enligt skolverket. Men det är stora skillander mellan kommunerna i Västernorrland. Ådalskolans Estetprogram i Kramfors har haft många avhopp bland eleverna dom senaste åren, men nu har trenden vänt enligt skolan.

Allt fler gymnasieelever har blivit färdiga och fått fullständiga betyg sedan början på 2000-talet. Men fortfarande är det mest elever med lågutbildade föräldrar som inte går färdigt gymnasiet.

Av kommunerna i Västernorrland är det i Sundsvall som flest ungdomar saknar högskolebehörighet. Örnsköldsvik är tvärtom den kommun i länet som har Flest ungdomar som har högskolebehörighet, enlig skolverket.

Bara en fjärdedel av dem som började Estetprogrammet vid Ådalskolan 2004 blev färdiga med sin utbilning, alltså fick ett slutbetyg innan 2008, enligt uppgifter som Statisktiska centralbyrån sammanställt.

Men nu verkar det ha vänt. I ettan som började i höstas finns bara en tom plats. Amanda Garefelt som går i den klassen med inriktning mot bild och form känner att hon valt rätt.

– Jag fick höra av kompisar att bild och form var bra och att det var slappt, vilket passar mig ganska bra, säger hon och skrattar.

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista