Sundsvall

Runsvik svarar på kritik

Nu har Matfors skola i Sundsvall svarat på kritiken från Arbetsmiljöverket om hur skolan agerade då en 12-årig pojke sköt med ett luftvapen mot tioåringar i ett klassrum på skolan.

Kritiken handlar bland annat om hur eleverna togs om hand efteråt och att skolan dröjde för länge med att anmäla det inträffade till arbetsmiljöverket:

Det var i oktober som en 12-årig pojke sköt med ett luftvapen i ett klassrum på Matfors skola utanför Sundsvall och hotade barnen till livet.

Eftersom barnen inte kunde veta att det inte var ett skarpladdat vapen så anses den psykiska pressen vara lika stor som om det vore ett vapen med skarp ammunition, enligt Arbetsmiljöverket.

Rutinen ska då vara att alla inblandade får ett krissamtal med en sakkunnig person.

En ny lärdom för rektor Mona Runsvik som då efter händelsen bara erbjöd dom som själva ville krissamtal:

Mona Runsvik Rektor Matfors skola i Sundsvall

Att höja beredskapen hos personalen för liknande krissituationer, och jobba förebyggande med ordningsregler på skolan är andra sätt att åtgärda bristerna som skolan kritiserats för av Arbetsmiljöverket.

All ny personal ska till exempel genomgå utbildning i första hjälpen berättar rektor Mona Runnsvik.

I dag är ingen på skolan som uppenbarligen mår dåligt över händelsen i oktober då en pojke sköt med ett luftvapen, enligt rektor Mona Runsvik, men bland personalen finns osäkerhet när okända personer dyker upp på skolan berättar hon.

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista